Filtre pentru dializant

Calitatea şi puritatea lichidului de dializă reprezintă o preocupare majoră în terapiile de supleere a functiei renale. Pe parcursul fiecărei şedinţe de hemodializă mari cantităţi de dializant vin în contact cu sângele pacientului. În tratamente cum ar fi Hemodiafiltrarea ONLINE, în care se schimba volume mari de fluide, calitatea şi puritatea lichidului de substituţie sunt de o importanţă covarsitoare.

Filtre pentru dializant

Prezenţa endotoxinelor bacteriene şi a altor microbi în lichidul de dializă poate provoca atât reacţii acute nedorite cât şi efecte de lungă durată la pacienţii cu hemodializă cronică; de aceea, utilizarea fluidului de dializă ultrapur este imperios recomandată. 

Fluidul de dializa de calitate standard, conţine o anumită cantitate de bacterii şi endotoxine. Acest lucru a fost considerat acceptabil, deoarece membrana de dializă a fost considerată a fi o barieră de protecţie a sângelui. Cu toate acestea, metode îmbunătăţite de detectare a activării celulare au demonstrat că, pentru cele mai multe membrane, produsele bacteriene din dializant pot stimula monocitele sa produca mai multe citokine. Lichidul de dializă ultrapur este, practic, liber de bacterii şi endotoxine şi poate fi preparat din lichidul de dializă standard utilizând un singur pas de ultrafiltrare controlată. Ghidul European de Bună Practică (EBPG) pentru Hemodializă recomandă utilizarea lichidului de dializă ultrapur pentru toate modalităţile de hemodializă.


În mod obişnuit, producerea lichidului de dializă ultrapur şi a lichidului de substituţie se bazează pe utilizarea unor filtre speciale - cum ar fi DIASAFE®plus – integrate în circuitul hidraulic al aparatului de dializă, la capătul lanţului de tratare a apei.

DIASAFE®plus – filtrul pentru purificarea lichidului de dializă, constituit din  membrană Fresenius Polysulfone®, are excelente proprietăţi de retenţie  a endotoxinelor  care derivă din fragmentele bacteriene.

 
Lichidul de dializă ultrapur, în conformitate cu Farmacopeea Europeană şi recomandat de Ghidul European de Bună Practică – este lichidul de dializă cu o concentraţie de endotoxine mai mică de 0,03 UI/ml.


Utilizarea de rutină a lichidului de dializă ultrapur ajută la reducerea proceselor inflamatorii corelate cu dializa (ex. scade frecvenţa apariţiei Sindromului de Tunel Carpian, scad valorile Proteinei C Reactive). În plus, îmbunătăţeşte controlul anemiei prin reducerea necesarului de eritropoietină, reprezentând o importantă piatră de temelie a Hemodializei Cardioprotectoare.

Serviciitop